Bereiding van de kaas

Sinds 2009 hebben we onze authentieke kaasmakerij compleet vernieuwd naar de normen en eisen van deze tijd. Zo kunnen wij de kwaliteit en de continuïteit van de kaas verhogen en ons werkplezier te behouden.

Wrongelbereider

De dagverse melk wordt in een wrongelbereider gepompt. Daaraan zit een computer gekoppeld, waardoor de rest van het proces volautomatisch gaat. Van het stremmen, snijden, en afpompen, tot het water toevoegen tot de juiste temperatuur. Het grote voordeel is dat dit elke dag volledig hetzelfde is. Zo krijg je dus altijd een constante kaas. Ook de reiniging van de wrongelbereider gaat automatisch met hoge temperatuur. Op die manier weten we zeker dat alles schoon is.

kaasmakerij

Draineerbak

Als het proces in de wrongelbereider klaar is, komt het product terecht in de draineerbak. Daar wordt de vloeistof (wei) weggezogen, zodat er alleen kaas overblijft. Na twintig minuten is dat stevig en kan in de computer worden ingegeven wat de maat van de kaas moet zijn, zodat uiteindelijk het juiste formaat uit de machine komt. Door deze machine hebben alle kazen ongeveer dezelfde structuur en zijn er minder schommelingen in het gewicht. Doordat de kaas automatisch op een hoge temperatuur wordt gereinigd, wordt de kaas beter van kwaliteit.

draineerbak

Pekelbad

Als de kazen gevormd zijn, worden ze in een kooi gelegd om ze vervolgens in een bak met zout water te laten zakken. Dit zoute water geeft de kaas stevigheid en smaak. Kazen van één kilo liggen er maar twaalf uur in. Bij kazen van dertig kilo duurt dat zes dagen.

dsc_4258_web

Coating machine

Als de kazen uit het pekelbad komen, moeten ze even drogen. Daarna worden ze ingesmeerd met een plastic coating. Die beschermt het product en zorgt dat schimmels geen kans krijgen. Beide zijden van de kaas krijgen drie van die laagjes. Daarvoor hebben we een nieuwe machine die de kazen uit de box haalt, draait en plastificeert. Het mooie van die machine is dat hij elke kaas, van groot tot klein, kan coaten zonder dat er veel fysieke inspanning voor nodig is.

knipsel345

Diverse soorten kaas

Op ons bedrijf zijn we flexibel en spelen we in op de wensen van de consument. Dát is de kracht van ons bedrijf. We hebben een heel breed assortiment kazen. De kazen hebben een gewicht uiteenlopend van één tot dertig kilo. Ook worden meer dan veertig verschillende soorten kruidenkazen op ons bedrijf gemaakt. Ieder recept is doorontwikkeld tot een unieke kaassoort.

dsc01771