Jongvee

Op ons bedrijf het hebben we ruim tweehonderd stuks jongvee in de leeftijd van 0 tot 2 jaar. Als een kalf geboren wordt, gaat hij bij de moeder weg. Dit doen we om te voorkomen dat ziektes van de moeder of van de omgeving overgedragen worden en om hechting van de koe en kalf te voorkomen. Daarnaast is het voor het kalf belangrijk dat het voldoende biest (melk die een koe net na het afkalven geeft) op te nemen. Door het kalf apart te nemen, kunnen we ons verzekeren dat het kalf voldoende drinkt.

Kalveren

Het kalf wordt opgevangen in een schoon hok met stro en krijgt onbeperkt melk. Vanaf twee weken worden de mannelijke kalveren, de stiertjes, verkocht en worden de vrouwelijke kalveren, de kuisjes, in grote en schone strohokken gehuisvest. Hier kunnen ze drinken uit een automaat die de juiste hoeveelheid melk op de juiste temperatuur klaarzet voor het kalf. Na twee maanden krijgt het kalf geen melk meer, maar eten ze hooi, gras en krachtvoer.

knipsel-harm

Jongveeopfokbedrijf

Vijf maanden na de geboorte gaat het kalf naar het jongvee-opfokbedrijf van Bas van der Mel, iets verderop. Hij verzorgt en voert de dieren, zorgt voor een goede plek in de stal en laat de koeien in de zomer buiten lopen. Na veertien maanden komen de dieren terug naar ons. Ze lopen dan in de wei of worden geïnsemineerd om op tweejarige leeftijd voor het eerst een kalf te krijgen en melkkoe te worden.

dsc_0329_edited-2