Melkvee

400 melkkoeien hebben op onze boerderij een plekje. Het overgrote deel wordt iedere dag twee keer gemolken. Ze komen in twee groepen van 36 koeien in de swing overmelkstal, waar een van ons klaarstaat om hen te melken. De productie ligt op ongeveer 29 kg melk per koe per dag.

Weidegang

Onze koeien lopen bij mooi weer overdag graag buiten. De koeien worden dagelijks omgeweid naar een nieuw, vers perceel. Bij zeer hoge temperaturen en bij veel regen blijven ze liever binnen

img_3294

De stal

Onze stal heeft een open karakter met veel lucht en licht. Er zijn geen wanden, waardoor een landelijk klimaat ontstaat. Bij regenachtig of guur weer kunnen we de wanden sluiten. Ook het dak is geïsoleerd. De koeien lopen op een vloer met een speciaal motief. Dat is een nieuw concept waarbij de ammoniakuitstoot zeer laag is. Onze stal heeft daarmee een proefstatus. Met een schuif of mestrobot wordt de vloer elke drie uur schoongemaakt. In de stal hangen diverse massageborstels, die de koeien kunnen vertroetelen.
Het voeren van de koeien gaat automatisch. Elke vier uur krijgen ze vers, gemengd voer. Ook kunnen de koeien altijd schoon water drinken uit de verschillende drinkbakken. Als de weersomstandigheden het toelaten, lopen de koeien in de zomer buiten

312563c9-f67b-4e14-b782-5ae482fd4693

Ligboxen

De koeien verblijven in een ligboxenstal. Daar ligt voor iedere koe een matras van rubbergranulaat met een foamlaag. Dat zorgt voor een schokabsorberend effect als de koe gaat liggen en voor voldoende grip als de koe weer wil gaan staan. Het bovenste laagje van het matras laat geen vocht door en tussen de ligboxen staan afscheidingen. Die laten de koe recht liggen en houden vuil tegen. De koe kan op die manier heerlijk rusten op een comfortabel ligbed dat schoon, zacht en droog is.

dsc_0280-1-_edited

Drachtig

Op onze boerderij lopen altijd wel wat zwangere (drachtige) koeien rond. Na een zwangerschap van 34 weken gaat een koe met verlof. Ze wordt dan niet meer gemolken. Samen met de andere hoogzwangere koeien krijgt ze extra ruimte en een speciaal rantsoen, om in goede conditie te blijven. Na een zwangerschap van veertig weken, bevalt ze. Daarna komt ze drie weken in een opstartgroep waar ze beter in de gaten gehouden wordt en nog steeds een speciaal rantsoen krijgt.

foto-van-kantine